TV Oudegein maakt gebruik van cookies. Meer informatie in de privacyverklaring Sluit deze melding

Padel of Pickleball?

Update Padel/Pickleball

Na de laatste ALV is er een groepje leden aan de slag gegaan om met een budget van 100.000 euro te onderzoeken of de aanleg van 2 Padelbanen naast het clubhuis mogelijk is. Aannemers bleken niet erg welwillend om snel te komen met offertes, meestal werd er geeneens gereageerd, ook niet na herhaaldelijk aandringen. Ze hebben blijkbaar werk zat. Er bestaat onzekerheid vanwege de hoge inflatie, daaom zijn onderstaande bedragen inclusief een verhoging van 15%.

De status van 10 januari 2023 is:

  • 2 banen Padel kosten ongeveer € 193.000
  • 1 baan Padel kost ongeveer € 120.000
  • 2 banen Pickleball kosten ongeveer € 90.000 (zonder led en hekwerk)

De berekeningen zijn inclusief BTW, bouwrijp maken, bomenkap, aftrek van subsidie, nieuwe blokhut voor opslag en administratiekosten. Risico is de huidige inflatie en snel stijgende kosten.

Het bestuur heeft aangegeven niet akkoord te gaan met een investering van bijna 2 ton, hoewel het aan de ALV is om hierover een eindbesluit te nemen.

Bij 2 banen Padel zal er een sloot moeten worden gedempt en verlegd. Dit is een extra risico met kosten en de aannemer weigert nog garantie te geven. De kosten van 1 baan zijn relatief hoog en vergelijkbaar met de kosten van vervanging tennismatten van alle 7 tennisbanen. In de omgeving heeft Vreeswijk 3 Padel banen en wil er nog 1 bij, Rijnhuyse zal (volgens de KNLTB) zeker 2 banen gaan aanleggen, Doordraaiers in Houten heeft er 4. In Utrecht zijn er vele commerciele initiatieven. Volgens de KNLTB is er nog steeds een grote behoefte aan meer banen.

Een goedkopere oplossing is Pickleball. Dit is een soort tafeltennis op een baan van ongeveer 17×10 meter. Deze baan kan ook worden ingezet voor jeugdtennis en zelfs badminton. Wat Padel in Europa is, is Pickleball in de USA. Shot in Zeist heeft deze banen aangelegd (naast tennis en padel) en gaat na veel vraag een apart pickleball lidmaatschap introduceren.

Het bestuur heeft besloten om dit alternatief verder te onderzoeken.

Er is ondertussen een Clinic geweest die overwegens als positief is ervaren. Zie hier.

Kijk ook eens op  RTVdrenthe of hier of hier om via een vereniging in Drenthe en Youtube wat filmpjes te zien.

Spelregels:

Kort uitgelegd:

De bal wordt onderhands geserveerd, startend aan de rechterzijde van het veld en wordt diagonaal gespeeld naar het tegenoverliggende servicevak. De bal mag uit de hand geserveerd of je mag hem laten vallen (niet opgooien) en laten stuiten. Bij een netservice wordt er gewoon doorgespeeld. De ontvangende partij moet de bal eerst laten stuiten, voor ze hem retourneren. En vervolgens moet ook de serverende partij de bal eerst laten stuiten. Pas de derde bal mag ook in één keer, d.m.v. een volley geslagen worden. Met stuit mag ook.

Punten kunnen alleen door de serverende partij worden gescoord. Je hebt een punt als de tegenstander er niet in slaagt een bal terug te slaan, de bal uit slaat, de geserveerde bal niet eerst laat stuiten, volleyt vanuit de non-volley-zone of zelf geraakt wordt door de bal. De game eindigt als een van de partijen elf punten heeft behaald met twee punten verschil.

Wanneer een partij een punt scoort, serveert dezelfde persoon door, maar dan vanaf de andere kant. Wanneer een speler het punt verliest serveert zijn medespeler vanaf de kant waar hij op dat moment staat. Als ook deze zijn service verliest gaat deze over naar de andere kant, waar de speler die rechts staat begint. Alleen aan het begin van de wedstrijd serveert maar 1 speler, waarna hij overgaat naar de andere kant.

Bij enkelspel begint een speler links met serveren als hij een oneven aantal punten heeft en rechts bij een even aantal.

De score werkt alsvolgt: 1-0-1 betekent serverende partij heeft 1 punt, andere nog geen en het is de eerste serveerder.

 

 

One comment on “Padel of Pickleball?”
Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

DutchEnglishPolish